Микаел център

алтернативна медицинатуристическа агенция

Хороскопите на Надиа

счетоводна кантора SAGITTARIUS - Русе

Консултация с биоенерготерапевт

Потребител

Потребителско име:

Парола:


Забравена парола?

Регистрирай се!
КАРМА И СЪДБА : Защо празнуваме Коледа
Публикувана от mikael на 2015/12/12 6:00:00 (777 прочита)

рождество Христово
Коледа е празникът на Рождество Христово. Не е известно с точност кога преди 2000 години се е родил Исус. За първи път в негова чест 25. декември е бил отбелязан през 354 година в Рим. Но като ден на зимното слънцестоене датата се отбелязвала от езическите вярвания като празник на "непобедимия бог на Слънцето". Възможно е християните съзнателно да са противопоставили на тази дата празника на Рождество Христово.При това със смяната на зимното слънцестоене символично се обяснява ролята на Исус като избавителят, светлината за света.Дотолкова Коледа означава свята, свещена нощ. Чрез личността на Исус, синът Божий, според християнската религия, Бог се е превъплътил в човешки образ. Исус се възприема като истински Бог и истински човек в един човек. Синът Божий Исус се появи в историята на човечеството, за да съпреживее техните радости и страдания и да подари отново на всички надежда. Затова Коледа е и празник на любовта и мира.Според сведения на евангелиста Лука пастирите първи са научили новината за раждането на Исус. Един ангел им известил: "Не се плашете, защото ще ви съобщя голяма радост, която ще получи целият народ. Днес в града Давидов ви се роди спасител. Той е Месията, Господ-Бог. Това трябва да ви служи като знак: В една ясла ще намерите дете, повито в пелени."Всичко това се е случило във Витлеем и околността. В отдалечения на около 10 километра от Йерусалим град днес, точно на мястото, където се е родил Исус, има църква, издигната в чест на великото събитие.

Защо се украсява коледното дърво?В края на 16 век в Елзас е било прието за Коледното тържество в гостната да се поставя дърво. окичвано с ябълки и сладостни. За първи път върху коледните дървета се палят свещи чак през 1730 година. А едва през 19. век, с развитието на железопътния транспорт коледното дърво става известно в цяла Германия. За разлика от евангелистките енории, католическата църква се противопоставила в началото на идеята за коледното дърво. В коледните ясли тя виждала красноречив символ на коледната история. Междувременно днес в Германия няма повече католическа църква, в която да не е поставено най-малко едно коледно дърво..

Смисъла на коледните яслиНавсякъде по света, където християните празнуват Рождество Христово, се срещат коледните ясли. Под формата на фигури те изобразяват раждането на Исус във Витлеем. Според предположенията на историците началото на традицията била поставена в Рим, където и до днес са запазени реликви от яслите, пред които по-рано папите отслужвали нощните коледни литургии. В противовес на отколешните предположения св. Франциск от Асизи в никакъв случай не бива да се счита за инициатор на коледните ясли. Литургията му през 1223 год. в Грецио се провежда в истински обор с волове и магарета и пълна със слама ясла. но без светото семействоОсобена популярност яслите добиват по време на барока. Йезуитите искали отново да онагледят вярата след реформацията. Затова основателят на ордена Игнатиус фон Лойола призовавал: "Вярващият трябва да си представи, как кънтяха доспехите на Голиат. когато великанът беше повален от камъка на Давид." Основавайки се на това схващане йезуитите построили монументални ясли. Скоро искрата пламнала в градовете, и накрая всяка общност искала собствена ясла.В началото на 19 век в разгара на секуларизацията на някои места се стигнало до забрана на яслите. Това обаче само довело до засиленото навлизане на яслите в градските и селските къщи.Разнообразието на коледните ясли е почти безгранично. Всеки майстор на ясли представя историята така, сякаш Витлеем се намира пред пътната му врата. Пастирите в баварските ясли носят обичайните носии. В Япония вместо царете самураите поднасят подаръците. При ескимосите младенецът лежи в шейна, а в Африка той е черен. Колумбийците го предпочитат шарен. Дървените фигурки блестят в приказни цветове. Но и в Европа може да се открие истинско разнообразие от ясли. Андалузийците плетат ясли от трева, използвайки върбови клонки. За фигурите се връзва на възел коноп. При яслите от Непал обора и околните селски дворове са развалини. Резбарите на яслите от френската провинция употребяват корите на дървото. На остров Корсика в яслата поставят морски водорасли. От Тюрингия произхожда яслата в стъкленица.

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел