Микаел център

алтернативна медицинатуристическа агенция

Хороскопите на Надиа

счетоводна кантора SAGITTARIUS - Русе

Консултация с биоенерготерапевт

Потребител

Потребителско име:

Парола:


Забравена парола?

Регистрирай се!
КАРМА И СЪДБА : Как да повишите самооценката на детето си
Публикувана от mikael на 2017/11/15 6:00:00 (1579 прочита)

Резултат с изображение за детеОтдавна е известно колко разрушително действа върху всеки човек ниската самооценка. Най-често тя се залага в съзнанието още от детството като резултат от постоянния натиск от страна на свръхгрижовните, взискателни и недоверчиви родители.

Авторитарната педагогика понижава самочувствието на малчуганите и програмира непълноценни, нетворчески, егоистични и нещастни хора. Човек, чиято самооценка е висока (но не завишена), създава около себе си атмосфера на честност, отговорност, състрадание и любов. Такива хора се чувстват стойностни и необходими. Те усещат, че светът е станал по-добър, защото живеят в него. Само убедеността в личната ценност гарантира способността да приемеш и уважаваш достойнството на другите около теб.

Децата с адекватна само оценка са открити, общителни и лесно приемат различни игрови роли. Те са активни, любознателни и непосредствени. Но усещането за собствената стойност може да се формира само в атмосферата на семейство, колектив или общество, в което се приемат индивидуалните различия, където общуването е откровено, изпълнено с доверие, а правилата за поведение не се превръщат в закостенели догми. Способността да учиш задължително предполага висока самооценка и вяра в собствените сили. Желанието да се учиш е желание да повишиш самооценката си.

Как да повишите самооценката на детето си:
1. Приемайте детето такова, каквото е.

2. Във вашите думи, жестове, интонация, тембър, съприкосновения и действия са заложени съобщения за ценността на малкия човек. Ако родителите постоянно изразяват съмнение в постъпките му, това означава, че не са убедени в способността му да върши нещо правилно. Децата формират самооценката си главно през първите 5-6 години.

3. Наказанията поставят самооценката под въпрос и всяко насилие рязко я понижава.

4. Искрено се радвайте на всеки успех на детето. Вашето отношение ще му вдъхне увереност и ще го стимулира за нови постижения. Учете го от душа да се радва на успеха на другите.

5. Възлагайте на детето си поръчения според силите му. Всеки обича да се чувства полезен и сръчен. Уважавайте труда на детето, позволете му да завърши започнатото дело. И не се стремете в домакински порив да изхвърлите в боклука шедьовъра на младия гений.

6. Поощрявайте самоинициативата на наследниците си. Нека да бъде лидер във всички начинания, но и му показвайте, че другите могат да бъдат по-добри в някои дейности.

7. Сравняването на детето с връстниците му е недопустимо, защото поражда обида и завист. Нека ориентир да бъдат промените и прогресът, които наблюдавате в самото него - какво е било вчера и какъвто може да бъде утре.

8. Отчитайте реалните му възможности и не изисквайте повече.

9. Разказвайте на детето си за собствените победи и несполуки. Анализирайте заедно възможностите си и получените резултати. Детето трябва да види, че в живота има място и за успехи, но и за поражения. Главното са правилните изводи.

10. Излишната опека възпрепятства формирането на адекватна представа за самите тях. При децата, защитени от всякакви неблагоприятни последици от поведението им, не се развива механизъм, способен да ги удържи от лоши постъпки.

Без съмнение всеки родител иска детето му да е съпроводено с успехи в живота и да бъде достоен човек. Но малчуганите със занижена самооценка са склонни във всяка дейност да намират непреодолими препятствия. И само тактичното и психологически грамотно поведение на родителите ще помогне на детето да бъде щастливо, лесно да се адаптира и да преодолява трудностите.

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел