Микаел център

алтернативна медицинатуристическа агенция

Хороскопите на Надиа

счетоводна кантора SAGITTARIUS - Русе

Консултация с биоенерготерапевт

Потребител

Потребителско име:

Парола:


Забравена парола?

Регистрирай се!
АСТРОЛОГИЯ : Астрология и религия
Публикувана от mikael на 2017/11/14 6:00:00 (986 прочита)

Резултат с изображение за астрална карта
В Библията само в началото е описан процесът на създаване на Слънцето, Луната и звездите, „разделянето на дни и нощи, знамения, време, дни и години”. Всичко това са творения на Господ – знамения, изпратени свише. Свещеното писание не само не забранява астрологията, а даже в известна степен поощрява заниманията с нея. В разказа за раждането на Спасителя например, се подчертава именно святата роля на влъхвите, които били доведени във Витлеем от звезда /Мат. Гл. 2/. Те се “присмели” на цар Ирод, като принесли дарове на новородения Иисус. Влъхвите скрили от злодея къде се намира Божият син и станали първите последователи на Христа.

Влъхвите в Библията са представени преди всичко като мъдреци. Въпреки това, много хора незнайно защо свързват астрологията с магията и даже с нечистата сила. Всъщност това е обикновена професия, която с нищо не се отличава от всички останали. Както биологът наблюдава растенията и животните, така астрологът се занимава с небесните тела. Това не значи, че той не обича Бога. Даже напротив, астрологът, както никой друг, се старае да бъде полезен на хората и да им помага.

Астролозите често са обвинявани в езичество, тъй като те сякаш издигат планетите до ранг на богове, а втората божия заповед гласи: “Не си прави кумир”. Но астролозите не нарушават старозаветните заповеди. Наблюдавайки звездите, те не им служат, а по-скоро се опитват да установят закономерност между звездните движения и събитията на Земята.

Отричайки достиженията на древната наука, хората показват само своята некомпетентност и пълно неразбиране на предмета. Разбира се, има и шарлатани и самодейци, които се обявяват за астролози и взимат големи суми за т. нар. си “предсказания”. Но това по никакъв начин не е свързано с истинската астрология.

Всяка религия има различно отношение към науката астрология. Например, в зороастризма или будизма астрологията е неотделима част от църковния ритуал. Дори привържениците на юдеизма и исляма се отнасят с уважение към астролозите. Не може да се каже, че в християнството има пълно отричане на астрологията.

“ВСИЧКО СЕ УПРАВЛЯВА И НАПРАВЛЯВА ОТ НЕДОСТИЖИМИЯ И ВСЕМОГЪЩ БОГ. ИМЕННО ОТ НЕГО ИДВА ВДЪХНОВЕНИЕТО, ПРИ ТОВА НЕ ОТ МИСТЕРИОЗНО БЕЗУМСТВО, А ЧРЕЗ ЕЗИКА НА ЗВЕЗДИТЕ.”
Това е написал Мишел Нострадамус в духовното си завещание към сина на Цезар. Ето по този начин трябва да се оценява астрологията. Важно е да се отбележи, че всяко знание може да се употребява както за добро, така и за зло. В историята има не малко доказателства за това – да вземем например, откриването на закона за ядрената реакция.

Както вече е казано, Бог е създал Слънцето, Луната и звездите и за “знамения”. Не е ли удивително, че изучавайки движенията на светилата и конфигурацията на звездите, човек се стреми да постигне волята на Всевишния? “Знаеш ли законите на небето, можеш ли да установиш небесно господство на земята?” – пита Господ праведника Йов. В този смисъл, целта на астрологията е да научи законите на Вселената и да определи ролята, която играе човекът в нея, а не да предсказва бъдещето.

Изобщо религията не “вижда” нищо осъдително в астрологията. В ламаитските манастири например, монасите изучават астрология заедно с другите науки, а жреците на персийската религия зороастризъм всъщност са астролози по длъжност – дори ги наричат магове и влъхви.

Представителите на исляма се отнасят към астрологията толерантно. В средните векове тя даже е изучавана в религиозните школи, а Омар Хаям, Али Бируни, Навои и Авицена са били не само велики поети, лекари и духовни учители, но и знаменити астролози. Именно благодарение на исляма астрологията се връща в Европа по време на Възраждането.

В юдеизма също се поощрява изучаването на астрология. Историкът Йосиф Флавий пише, че в закрития олтар на Йерусалимския храм са били вплетени 12-те зодиакални знаци. Те са украсявали мозайката на синагога от І – ІV в., за което свидетелстват данните от археологически разкопки. А през 16 в. Полският равин Моше Исерлес издал постановление, с което задължава ортодоксалните евреи строго да съблюдават предписанията на лекарите и астролозите.

Във всички велики цивилизации – Египет, Вавилон, Рим, Гърция, Китай и Индия, астрологията е съществувала заедно с религията, а астролози били жреците и приближените съветници на управляващите. Както е казал преди да умре великият немски философ Имануил Кант: “Две неща в този живот занимаваха вниманието ми – звездите в небето и нравственият закон вътре в нас.”

Въпросът за отношението на християнството към астрологията е доста сложен. Някои духовници и до ден днешен смятат, че астролозите са шарлатани и езичници, дори слуги на самия дявол. Но защо емпиричната наука да е в помощ на нечестивия? Защо да речем, лекарят или инженерът могат да бъдат вярващи, а астрологът – не? Вяра и наука са две съвършено различни понятия, но нито едно от двете не може да замени другото.

Част от духовенството е склонна да вярва, че по небесните тела може да се предскаже какво ще бъде времето, реколтата и разни други неща, но не и съдбата на човека, защото тя е в ръцете на Господа. Но научната астрология изобщо не се опитва да предсказва съдбата, а само очертава тенденциите и анализира кармичния вектор на развитието на даден човек.

От векове в православието съществува дълбок мистицизъм – умрелият се съживява, водата се превръща във вино. И след всичко това някои духовници обвиняват астролозите в мистика?

Източник : chudesa.net

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел