Микаел център

алтернативна медицинатуристическа агенция

Хороскопите на Надиа

счетоводна кантора SAGITTARIUS - Русе

Консултация с биоенерготерапевт

Потребител

Потребителско име:

Парола:


Забравена парола?

Регистрирай се!
КАРМА И СЪДБА : Веригата на Седемте Рилски езера е най-дългата, най-живописна и най-посещавана група езера в цялата Рила планина
Публикувана от mikael на 2018/1/12 6:00:00 (1537 прочита)


Резултат с изображение за седемте рилски езераЕзерата се намират на различна височина и изглеждат като големи отпечатъци или стъпки, водещи нагоре по планината. Всяко от тях е наречено съобразно формата си.

Ледниковите езера изобилстват в България

Ледниковите езера са многобройни в България. Те са към 280 и са разположени във високопланинските зони на Рила и Пирин. Повечето се намират на височина от 2,200-2,400 м, като най-високо е разположено езерото Леденика в Рила – на височина от 2,715 м.

Езерата замръзват към октомври и ледът се разтопява през юни. Ледената покривка може да достигне до два метра дебелина. През лятото те черпят водата си от топящите се снежни преспи по склоновете и върховете на планината. Повечето от тях се оттичат в буйни потоци, които дават началото на големите български реки - Искър, Марица и Места. Седемте Рилски езера привличат най-много посетители през летните месеци, особено през август.

Седемте Рилски езера в Рила планина

Циркусът на Седемте Рилски езера е най-големият в Рила. Той се намира на изток от връх Хайдута (наричан още Харамията), на юг от стръмните скални склонове на седловината Раздела и Отовишки връх и на запад от върха, който се намира точно над езерото Бъбрека. Циркусът се отваря на север и се отводнява от река Джерман, която е главен приток на река Струма. Цялата местност се намира в границите на Национален парк „Рила

Как да стигнете до Седемте Рилски езерa

За да стигнат до мястото, където се намират езерата, туристите обикновено следват пътеката от Сапарева баня или от Рилския манастир. Независимо от маршрута, по който ще поемете, гледката е великолепна.

От връх Дамка може да се види кристално синята повърхност на трите най-ниско разположени езера, а останалите четири са скрити от стръмния склон на планината. Когато започнете спускането, пред вас изниква най-високо разположеното езеро. Ако идвате от североизточната част на склона, ще видите второто езеро, което е известно под няколко имена: Окото, Сърцето и Сълзата. Всяко има своята логика, защото езерото е кристално и чисто като сълза, дълбоко като сърце и скрито като око. На изток има пропаст и буйни потоци, които извират от две от най-високо разположените езера. През зимата това място е много опасно и само много опитни катерачи могат да го преминат.

Следва великолепното езеро Бъбрека, заобиколено от голяма морена на изток. Под него в дълбокия циркус е скрито езерото Близнака. Надолу от тази точка зелените площи стават все по-обширни и при най-ниско разположеното езеро Долното те покриват земята като зелен килим.

Първото езеро – Сълзата – е най-високо разположеното от Рилските езера. То се намира на 2535 м над морското равнище и е с площ 7 хектара. Достига 4.5 м дълбочина в най-дълбоката си точка.

Второто езеро – Окото – е разположено на 2440 м над морското равнище и е с площ 6.8 хектара. То е най-дълбокото от езерата с дълбочина от 37.5 м.

Третото езеро – Бъбрека – се намира на височина 2282 м над морското равнище и е с площ 8.5 хектара. Достига 28 м дълбочина в най-дълбоката си точка.

Четвъртото езеро – Близнака – всъщност е почти разделено на две. Намира се на 2243 м надморска височина и е най-голямото и най-дългото от езерата. Площта му е 9.1 хектара, а дълбочината – 27.5 м.

Петото езеро – Трилистника – има неправилна форма и стръмни брегове и се намира на 2216 м надморска височина. Дълбоко е 6.5 м и общата му площ е 2.6 хектара.

Шестото езеро – Рибно езеро – се намира на 2184 м надморска височина и е с площ 3.5 хектара. То е най-плиткото от езерата с дълбочината си от 2.5 м. Хижа „Седемте езера” е разположена в най-далечната точка на северния му бряг.

Седмото езеро – Долното езеро – е разположено на 2095 м над морското равнище, площта му е 5.9 м и е дълбоко 11 м.

Седемте Рилски езера са извънредно красиво място в границите на Национален парк „Рила”. Много от видовете, които се срещат там, са характерни само за тази област и са вписани в Червената книга на флората и фауната, което ги сочи като застрашени или редки.

villastresov.com

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел